Citát Měsíce: 
Citát Měsíce
pivní oddělovač

LEŽÁK KONTRA ALE
22.02.2006 00:00 | Zdena | vybrali jsme z tisku

articles/beer3.jpg
Stejně jako v Číně mají principy jin a jang, tak i v současném pivovarnictví rozeznáváme dvě základní rodiny piv. Liší se od sebe zejména typem kvašení.

Stejně jako v Číně mají principy jin a jang, tak i v současném pivovarnictví rozeznáváme dvě základní rodiny piv. Liší se od sebe zejména typem kvašení.



     Někdejší spontální fermentační procesy i pozdější výroba tohoto nápoje používaly tzv. kvašení svrchního, které spočívá v tom, že kvasinky pracují u hladiny tekutiny. Tato metoda byla ve světě výsadní zhruba až do poloviny 19. století, kdy dánský pivovarník J. Jacobsen, zakladatel celosvětově známého pivovaru Carlsberg, uvařil první oficiální pivo za pomoci kvašení spodního. Při tomto již vytříbenějším procesu speciálně vyšlechtěné pivní kvasinky klesají ke dnu a celé kvašení může být lépe kontrolováno. Ačkoliv v historii můžeme vysledovat ojedinělé stopy používání jakéhosi druhu spodní fermentace u výroby jistých německých piv dlouho před Jacobsenovým převratným objevem, tato metoda se ujala až v druhé polovině 19. století, kdy ve většině Evropy nahradila zastaralé kvašení svrchní.



     Široká rodina spodně kvašených piv se souhrnně nazývá ležáky (lagers) a dělí se samosřejmě na mnoho dalších podskupin podle používaného sladu, chmele, hustoty, barvy, stupňovitosti a alkoholické síly.
     České země mají zásluhu objevení výroby světlého ležáku plzeňského typu, který se dodnes nazývá podle města svého původu Pilsner, dále jsou to poněkud tmavší ležáky typu vídeňského a hutné výrobky, které přebraly jméno bavorského Mnichova. Stejně tak mohou být ležáky polotmavé, černé, červené, pšeničné, kvasnicové a s různými přísadami.
    Protože má pivo správně ležet k dozrávání minimálně 3-5 týdnů ve sklepní teplotě okolo 3 stupňů Celsia, ležák podávaný v restaouracích se má pohybovat v teplotním rozmezí 7 - 10 stupňů Celsia.



     Svrchně kvašená piva, která se souhrnně nazývají ale, se dodnes hojně vyrábějí ve Velké Británii, ale také Belgii, Holandsku, Německu a v mnohých jiných zemích světa, kde však zpravidla nejsou základním produktem větších pivovarů. Dělí se rovněž na mnoho druhů jako je např. Cream Ale, India Pale Ale, Brown Ale, Mild, Bitter, Porter či Staout, a vyznačují se poněkud odlišnými chuťovými kvalitami, v nichž často převládá charakteristická "ovocnost". Neleží po uzavření tak dlouhou dobu a zrají při vyšších teplotách, proto je nutno čepovat je v hospodách poněkud teplejší (12 - 15 stůpňů Celsia), aby nebyla potlačena jejich prezentovaná chuť.
     Snad jediným oficiálním českým výrobcem svrchně kvašeného piva je minipivovar Pivovarský dvůr Zvíkov v píseckém okrese, produkující značku Zlatá labuť. 



     Na závěr nutno dodat, že stejně jako jin a jang si oba základní druhy pěnivého moku vzájemně doplňují své kladné vlastnosti ku prospěchu a potěšení pivaře.


Z knihy Pivařský labyrint světa a ráj srdce od Martina Jaroška

Tisk stránkypivní řádka

Diskuse
počet komentářů: 0


přidej komentář k článku... pivní řádka

Zdena a pivo - hlavní stránka pivní oddělovač

pivní oddělovač
  pivo a život Zvolit pivní sekci pivo a život. Jo !
  vybrali jsme z tisku Zvolit pivní sekci vybrali jsme z tisku. Jo !
  novinky ze světa piva Zvolit pivní sekci novinky ze světa piva. Jo !
  věda a pivo Zvolit pivní sekci věda a pivo. Jo !
  kam na akci Zvolit pivní sekci kam na akci. Jo !
  humor a pivo Zvolit pivní sekci humor a pivo. Jo !
  recenze hospod Zvolit pivní sekci recenze hospod. Jo !
  recepty a pivo Zvolit pivní sekci recepty a pivo. Jo !
  okénko abstinenta Zvolit pivní sekci okénko abstinenta. Jo !
  na stažení Zvolit pivní sekci na stažení. Jo !
pivní oddělovač

prohledej zdenu a pivo
   

pivní oddělovač

Top 10 nejčtenějších článků
1 DRUHY PIVA
2 4 ZÁKLADNÍ HOSPODSKÉ POLOHY
3 DOMÁCÍ ČERNÉ PIVO
4 VÝROBA PIVA A ŘEMESLA
5 PANÁK PRDELÍ ANEB CHLASTÁNÍ SPODEM
6 JAKÉ TYPY MUŽŮ MŮŽETE POTKAT NA WC
7 CO PÍT, POKUD NELZE PÍT
8 ZDENA A PIVO
9 OPILÝ KUŘECÍ LÁJOŠ
10 VAROVÁNÍ LÉKAŘSKÉ ASOCIACE
pivní oddělovač
  majlík na redakci Zvolit mail na redakci. Jo !
  redakce 
  rss 
pivní oddělovač

Čurdovi naměřili vloni 8 promile a to byl ještě schopen řídit fekálni vůz, i když né úplně bez nehody...:o) Čurda tomu nevěří a argumentuje "To bych musel bejt mrtvej" avšak policisté oponují: "Přístroj Dräger byl naprosto v pořádku". Teď babo raď, měl Čurda rekordních 8 promile? Co myslíte?
věřím tomu, že je tam Čurda měl (82)59,85%
souhlasím s Čurdou, že by musel bejt mrtvej (40)29,20%
nevím, ale vyzkouším to (10)7,30%
jde to, už to mám vyzkoušený (5)3,65%
Celkem odpovědí:137
  proběhlé ankety
pivní oddělovač
 Tady nam můžete zanechat nějaký vzkaz, stejně to nebudeme brát vážně ... Vaše redakce
Text zprávy:
Přezdívka nebo e-mail:
pivní oddělovač
 Pokud chtete být informováni o nových článcích na Zdeně a pivo zadejte zde svoji emailovou adresu
E-mail:

pivní oddělovač
www.poinza.com Počítače, Internet, Zábava
www.pivnibratri.com
BeerDreams - všetko o pive
pivní oddělovač